Kepelikan melanda diriku

Sebenarnya  benda nie dah lama aku simpan sorang2.. kat cik pazal pun aku x citer... Since preknen aritu.. aku ada satu habit dimana saya suke mencium bau2 pelik... bau2 mcm bau kayu ke, plastik ke dan juga pvc...

Masa tgh preknen haritu aku suke bau kayu kt dalam kitchen cabinet... Bukak pintu cabinet tu.. masukkan muka then hirup bau dlm tu.. hahaha... mcm org gile kan.. tp siyes sedap bau dia... igt tu simptom2 mengandung jer laaa... tak kisah aa kan.. pikir time tu jer kot dok buat perangai mcm tu...

Masalahnye skrg nie tebiat tu x leh nk buang... Still ada lg... tp dah berkurang la... cuma tadi kat office, aku masuk stor belakang terbau something... cari2 rupanya ada bag laptop baru dlm box... bau dia sgt laa sedap.. aku bleh dok lama2 ciom bag tu... adess... kalau org len nampak mau diorang ckp aku buang tebiat... tp seriyes laa, tak boleh nk buang... hesshh.. cemana nak buat nie ek.. kang ada org x paham ckp aku gile lak...

Welcome to parenthood...

 headnote ; entry ini adalah entry basi yg telah dikepam dari bulan 7.. muahaha.. fiuhhh... memang aku nyaris lupa aku ada blog kalau tak sbb di paksa oleh yien smlm.. hahhaa... been super duper busy lately....  saye dah selamat bersalin kawan2...

Pada tanggal 08062010 tepat pukul 7 pagi saya di sorong masuk ke labour room...  check in masuk hospital malam seblom tu... dah sampai kat labour room.. setel2 apa yang patut...  pastu pakar anesthetic masuk sbb nk cucuk epidural kat tulang belakang aku... fuhh... memula cam risau jugak amik epidural nie... yerlaa.. kalau salah cucuk.. bak kata doctor tu mmg boleh jd lumpuh...  dats y kene sain2 form bagai before cucuk tu... hmm org ckp cucuk tu sakit.. yerlaa kt tulang belakang kan.. tp aku rasa cam cucuk lain2 jer.. tambah sikit je laa sakitnye..

Supposedly aku kene induce mlm kelmarin tu.. tp tukar plan.. just masukkan drip je for contraction... so lps tu mamai2 sket.. every half an hour nurse dtg check cervix dilatation.. sejam baru 4cm...  x lama pastu( x tau laa lama ke x. sbb aku mamai tdo) rasa cam nk memberry2 yg teramat sgt... dan dah terberry pun... dia check dah open 10cm..

Omaagawd!! nurse tu suruh tahan dulu sebabnye doctor belum sampai...  iskk... tuhan je yang tahu camana aku rasa masa tu.. yang peliknye dah amik epidural pun still sakit.. huh ngabeh kan duit jer... nasib bukan duit aku.. haha...  nurse plak semua kelam kabut... hari yang sama, 7 org deliver..

Ramai pulak pompuan2 nak beranak sama tarikh ngn aku... yang lebih menggilakan keadaaan... masa aku dah open 10cm tu.. ada lg 3 org pun dah dilated 10cm... haihhh... nasib laa still under control... sampai2 jer doc, mmg terus je aku push sbb dah tak tahan sgt.. tp rasa mcm susah sgt nk kuar.. doc ckp leher baby terbelit dgn tali pusat.. sampai 3 kali pulak tu.. haihh, ganeh tol anak aku.. wat aksi akrobatik ape dlm perut... tp dgr tu cm risau aa gak.. so doc ckp kene vacuum... dah vacuum dua kali x lepas jugak.. so doc ckp kalau kali ketiga tak lepas jugak kene C-sect... Makkk!!! x mau laa... dah sakit kat bawah nk kene sakit kat perut plak... so dgn sepenuh tenaga aku mempush.. akhirnye keluar jugak si kecik tu... Alhamdulillah selamat...

Baby 2.23kg jer.. kecik.. tp nak keluar susah sgt2... dah lps keluar tu, tuhan je yang tahu mcm mana rasa nyer.. lega yg teramat sgt.. pheww.. tp cam biasa laa aku ni kan blur2 sket.. doc suruh pegang baby.. aku da jd cam blur... campur skali dgn x percaya da jd mak.. hahaha...

Kalau ikutkan 3 hari jer aku duduk hospital, tapi hari ke 3 baby kene jaundice.. so  kene masukkan dia dlm special care unit... hmm.. kuning dia tak tinggi,.. cuma tak berapa stable, kejap naik kejap turun... maybe sbb breastfeeding jaundice... darah baby tak sama dgn mak.. so nak tak nak kitorg berkampung 10 ari 9 malam dekat hospital...

Akhirnya dpt jugak balik ke rumah.. yihaa... time pantang nie my MIL yg jaga.. huhuhu.. nasib tak strict sgt.. :D kalau balik kampung opah ku yang jaga mau ari menangis.. asyik dok suh bertungku 24jam.. muahaha..

Oh by da way... nama baby saye Khalyssa Wafa yang bermaksud Suci, Bersih, Ikhlas / Kesetiaan.

2nd Anniversary

Alhamdulillah, yesterday has been exactly 2 yrs usia perkahwinan ku.. Cewahh.. Tak sangka mcm cpt jugak masa berjalan.. Rasa mcm baru je jd wife kpd en pazal..
Tp bile tgk si kecik kat sebelah ni.. So maknenye xde laa baru sgt kan.. Huhu.. Member2 lain semua dah masuk and nak masuk no dua.. Takpe, aku kayuh slow2.. Slow and steady.. Huhu..

Since ada baby kecik so kitorg decide xnak laa celebrate sgt pun.. Just wish jer.. Cuma mcm tahun lps.. Aku deliver bunga kt ofis dia.. Dia pun sama... Tahun nie je aku sorg jer deliver teddy bear kt ofis pakcik tu.. Dia tak antar pun.. Sepanjang hari aku mmg tak harapkn pun sbb dia dah bg present in advance.. Pastu komplen dah bankrap.. Haihh.. Mcm tak ikhlas jer ;p

Seperti biasa prob paling bsr nk kene fikir adalah hadiah ape nak bagi.. X kire laa masa birthday ke, anniversary ke.. Tambah pulak skang dah bertambah satu lg nk kene clbrt father's day.. Huhu.. Lunch hour kelmarin aku kuar gi ou.. Terus p The Cuffz.. Mmg dh takde idea nk bg apa dh.. So bg tu je laa untuk thn nie.. Ingat kalau dh xde idea sgt nk letak Lisa je dlm box.. pehtu ikat riben.. Muahaha...

Balik opis smlm ternampak 3 kuntum bunge ros lam kete.. Hehe.. Igt xmo bagi pape smlm.. Bg jugak upenyerm.. Tenkiu dear... Thanks for loving me.. May Allah bless our marriage and our family forever after.. Amin...
 Ni jer menda alah yg aku bg thn nie.. cufflink urup F ngn N x kisah laa Farzal Nasaruddin ke, Farzal Nurul ke.. ;p

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone